Het gebouw

Het Zandkasteel: zijn tijd ver vooruit

‘Een menselijk gebouw’, dat moest het worden. De Nederlandse Middenstandsbank – de NMB, voorloper van de ING – besloot begin jaren ’80 om een nieuw kantoor te laten realiseren. Locatie: Amsterdam-Zuidoost. De verschillende Amsterdamse vestigingen van de bank moesten hier een spraakmakend onderkomen krijgen. Alberts & Van Huut slaagde overtuigend in die missie. Het architectenbureau ontwierp een beeldbepalend, organisch gebouw dat is afgestemd op de menselijke maat. Het zandkleurige kantoor – in de volksmond al snel ‘het Zandkasteel’ geheten – werd in 1987 opgeleverd en was meteen spraakmakend. Van buiten én van binnen.

Het Zandkasteel is nog steeds een van de grootste gebouwen van Amsterdam: 90.000 m2 ofwel bijna 13 voetbalvelden groot. Het bestaat uit 10 torens die in een S-vorm staan en met elkaar verbonden zijn via een binnenstraat. Door de typische vorm is er ruimte voor drie grote binnentuinen. In het gebouw is volop daglicht aanwezig; dat maakt het werken en straks ook het wonen in het Zandkasteel zo prettig. Daarnaast is er in het ontwerp veel aandacht besteed aan duurzaamheid, zowel wat energieverbruik als wat materialisatie betreft. Het Zandkasteel was eind jaren ’80 een van de duurzaamste kantoorgebouwen ter wereld en daarmee zijn tijd ver vooruit.

In 2019 werd het gebouw door de gemeente Amsterdam aangewezen als gemeentelijk monument. Het eerste van Amsterdam-Zuidoost! Een jaar later verliet de ING het pand. Kort daarna kon de transformatie starten. Die maakt duidelijk hoe veelzijdig het gebouw is: het is te gebruiken voor vele functies. Niet alleen werken, maar ook wonen, leren en ontspannen. Dankzij de transformatie worden het gebouw en vele materialen hergebruikt. Het Zandkasteel – inmiddels de officiële naam – is daarmee opnieuw spraakmakend. Het gebouw wordt een schoolvoorbeeld van maximaal circulair transformeren.