Het plan

Time changes, DNA remains
Het Zandkasteel transformeert de komende jaren tot een echt mixed-use gebouw. Hier kun je straks wonen, werken, leren en ontspannen. Bovendien wordt het Zandkasteel meer publiek toegankelijk. Het gebouw opent zich aan het Bijlmerplein. De voormalige ontvangsthal wordt omgebouwd tot een horeca- en foodplein van bijna 1.500 m2. Binnen en buiten zijn voortaan met elkaar verbonden. Het plein is voor iedereen toegankelijk en ook direct bereikbaar vanaf de binnenstraat.

Drie torens worden door de gemeente Amsterdam getransformeerd tot een nieuwe vestiging van de Amsterdam International Community School (AICS). Voor de zeven andere torens ontwikkelden de architectenbureaus Alberts & Van Huut en Mecanoo het ZK concept. Het Zandkasteel vormt wat betreft landschap, stedenbouw, architectuur en interieur een eenheid. Daarbinnen ontstaat een grote verscheidenheid: een intieme woonomgeving, openbare werkplekken en prettige horecavoorzieningen. Niet voor niets luidt het thema van de transformatie ‘Time changes, dna remains’.

Concreet betekent dit dat de zeven torens worden omgebouwd naar circa 300 huurwoningen. Van verschillende grootte en direct ready to use opgeleverd. Bewoners hebben allerlei faciliteiten tot hun beschikking waaronder de fraaie binnentuinen. Deze worden opnieuw ingericht, met respect voor het oorspronkelijke ontwerp. Aan de binnenstraat komen 12 kantoorruimtes van circa 250 m2 tot 600 m2, vergader- en conferentieruimtes en allerlei ruimtes voor ontmoeting en informeel overleg. De vier parkeergarages onder het Zandkasteel worden gerenoveerd en deels ingericht als openbare parkeerplekken.